Warsztaty

Warsztaty upcyclingowe (dla dzieci i dorosłych)

Rodzinne warsztaty upcyclingowe to wspaniała przygoda dla dzieci i dorosłych z twórczym odzyskiwaniem materiałów, które na pierwszy rzut oka wydają się zupełnie nieprzydatne. Podczas zajęć uczestnicy dowiedzą się czym jest upcycling, jakie ma znaczenie dla budowania świadomości ekologicznej oraz jak w sposób twórczy i kreatywny wykorzystywać ponownie materiał uznawany za śmieci. Chcesz wyrzucić pudełko po chusteczkach, słoik, rolki po papierze toaletowym? Z chęcią pomożemy Ci nadać tym przedmiotom nową rolę.

Przed nami inspirujące spotkanie. Przygotujemy, w czasie rzeczywistym, bardzo praktyczne i przyjazne środowisku organizery na biurko. Mamy nadzieję, że te warsztaty pomogą Wam i Waszym podopiecznym otworzyć wyobraźnię i kształtować postawę opartą na szacunku dla środowiska.

Czas trwania: ok. 90 minut

Do wykonania organizerów potrzebujesz:
– papierowych pojemników po chusteczkach, najlepiej jeden prostokątny, a drugi bardziej kwadratowy,
– kilka rolek po papierze toaletowym najlepiej ok. 10- 12 sztuk – może być mniej lub więcej…,
– nożyczki,
– ozdobny papier,
– kleju typu Magic (elastyczny, przeźroczystego po wyschnięciu),
– pisaków,
– jednakowej wielkości nakrętek po napojach,
– słoika,
– wstążeczki / tasiemki.

Rejestracja na to wydarzenie została zamknięta

Warsztaty kulinarne „zero waste”(dla dorosłych)

Warsztaty kulinarne zero waste to podróż do świata idei związanej z racjonalnym gospodarowaniem zasobami. Podczas zajęć poznacie nie tylko samą definicję zero waste, ale także całą postawę, która się z tą ideą wiąże. Porozmawiamy o stylu życia, zgodnie z którym człowiek powinien starać się nie marnować jedzenia i gotować bez resztek. Niby każdy z nas wie o co chodzi, a w praktyce na śmietnikach ląduje mnóstwo jedzenia. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak gotować szybko, smacznie i zdrowo, jednocześnie nie marnując jedzenia, jesteś we właściwym miejscu.

Będziemy gotować w czasie rzeczywistym pyszne potraw, takie jak: jajko zapiekane w bułce, pizza, sałatka, warzywne kaszotto. Będzie też coś słodkiego – kompot i niesamowite lody bananowe. Na zajęciach – oprócz gotowania – dużo wiedzy na temat trików i patentów, dzięki którym nauczycie się efektywnie przygotowywać dania oraz minimalizować straty w trakcie gotowania.

Czas trwania: ok. 90 minut

Wszystkie produkty i przedmioty potrzebne do wykonania potraw znajdziemy w kuchni:
– czerstwe bułki – najlepiej tyle sztuk bułek ile jest osób w domu, tak aby dla każdego starczyło ?,
– jajka- po jednym jajku do każdej bułki,
– warzywa (np. papryka, ogórek, pomidor itp.), najlepiej kilka rodzajów ulubionych warzyw, po dwie sztuki każdego,
– owoce (np. banan, jabłko, śliwki, kiwi) potrzebujemy kilka rodzajów ulubionych owoców po dwie sztuki każdego,
– garnek średniej wielkości,
– patelnia,
– kuchenka,
– piekarnik,
– łyżki, widelce, noże,
– szklanka,
– dzbanek.

Te warsztaty to kulinarna zabawa z niezwykłą ideą w tle.

Rejestracja na to wydarzenie została zamknięta